Cluster Concept

Feedback:

  • More context on surrounding buildings/area. Shops, bus station, residential etc
  • Volumes are boxes. Perhaps lower ground functions needs a different size/more generous volume
  • Develop the pedestrian connection – Where can they access the site? Are there multiple entrances? Is Rye Lane the main access? Non residential access/heavy traffic.
  • Landscape the access points/look at the open spaces on site
  • Buffer zones between residential/car parks
  • Perhaps do not have direct connection to Morrisons – unless utilising the roofspace
  • Consider different arrangements – changing cluster direction ?
  • Site plans – line weight is important. Thicker lines for the buildings and thinner lines for the roads. Same with sections. Interior lines would be thinner than cut through. Don’t forget foundation
  • Reconsider privacy with residential – with surrounding walkways, there is no privacy. Ground level residential areas have no privacy – perhaps raise the ground floor level OR include a private garden. Perhaps sheds/storage underneath to raise the ground level – will also help with flooding risks.
  • Too samey for shapes (exterior frames I think) – perhaps some of these could be a different materiality to suggest different functions. Perhaps its a greenhouse. Have clear variations in section.
  • Distinction between public and private

Suggested Precedents:

  • FRAC Dunkerque / Lacaton & Vassal – They design cheap, simple, lightweight, easy to build, for the community structures. Mimicked existing building but then changed materiality.
  • Rafael Moneo: Moderna Museet Stockholm (the roofs) – roofs are the same but they have changed the scale (like small, medium, large). With different sized rooms, show clearly how the scale has changed.

Rebel

Name: Rebel

Architects: Studioninedots

Location: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, NL

Notes:

  • Flexible, sustainable mixed-use complex
  • Strong, characteristic identity
  • Offers spatial flexibility
  • Enables innovative programming of spaces
  • Mix of commercial and social/cultural functions
  • Residents and occupants have the possibility to share cars and bikes
  • Voids bring light and air into the deep volume
  • Urban living room
  • Raw, recycled concrete
  • Untreated larch wood

Information from: https://studioninedots.nl/project/rebel/

Concepts/Massing 2

Smestad Recycling Centre

Name: Smestad Recycling Centre

Architects: Longva arkitekter

Location: Oslo, Norway

Notes:

  • It is a facility for the public where all waste handling takes place indoors
  • Robust, unclimatised open hall
  • There are areas for hazardous waste and maintenance/changing rooms/cafeteria for employees/offices and technical rooms
  • Saw-tooth roof
  • Maximise traffic flow and parking for the public
  • Space for 34 cars
  • 16 waste fractions
  • Constructed from low impact materials
  • Fa├žade is concrete/brick/laminated wood/metal (weathering steel)
  • Roof is planted with sedum

Information from: https://www.archdaily.com/785900/smestad-recycling-centre-longva-arkitekter